Week 19-2011

10-14 mei.

Met Agnes op foto-uitstapje naar Berlijn. We vertrekken 10 mei 's nachts om 1.00 uur met een bus van Euro-Lines uit Arnhem en komen 's-ochtends rond 10.00 uur aan. Het eerste wat we doen bij aankomst is koffiedrinken en een Berlin welcomecard kopen voor 5 dagen. Zo'n kaart is beslist aan te raden. Je kunt met deze kaart in alle metro's, S-bahnen, bussen en trams. En je krijgt korting op allerlei bezienswaardigheden, entrees e.d. De metro's en S-bahnen rijden allemaal om de paar minuten en brengen je in not time van hot naar her. We vinden onderdak in Hotel Insel Rügen, zo'n 10-15 minuten lopen van de Kurfürstendamm bij U-bahn Adenauerplatz.


10-5

Vandaag rondom de Kurfürstendamm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (ingepakt vanwege werkzaamheden), slot Charlottenburg en 's avonds naar het Sonycenter.
Het puntdak van het Sony-Center op de Potzdammerplatz veranderd 's-avonds steeds van kleur. Van blauw-paars tot violet. Heel erg mooi! Hier een hele lange sluitertijd gebruikt om de verschillende kleuren in één opname proberen te krijgen, dat is redelijk goed gelukt.
11-5

Vandaag de eerste "verplichte" bezienswaardigheden van Berlijn: Hauptbahnhof, Brandenburger Tor, Rijksdaggebouw, Unter den Linden, Parizer Platz, bootocht op de Spree, Alexanderplatz, Gendarmemarkt en Molecule men. De glazen koepel van het Rijksdaggebouw kunnen we helaas niet zomaar meer in. Vanwege terrorisme moet je je van te voren aangemeld hebben via internet. Jammer voor Agnes. (Ik ben er al eens in geweest).
Unter den Linden.
Alexanderplatz.
In het Park Inn Hotel aan de Alexanderplatz zoef je met de lift omhoog en voor € 3,50 kun je dan van het uitzicht genieten met zicht op de Fernsehturm.
Gendarmemarkt.
Molecule men (in de Spree).
12-5

Vandaag zien we Checkpoint Charlie (behoorlijk nep, bespaar je de moeite), Holocaust monument, een stuk muur en we hebben een stuk door Kreuzberg gelopen.
Daar waar nu de rijen kinderkoppen liggen heeft de muur gestaan.
Verplichte schoolreisjeskost... (zowel de muur als de groepsfoto die gemaakt wordt de de leraar).
De mooiste brug van Berlijn is ongetwijfeld de Oberbaumbrücke al moet je je wel in gekke bochten wringen om de lelijke gebouwen eromheen buiten beeld te houden.
Kreuzberg.
13-5

Na 3 dagen Berlijn wisselen we vandaag af met iets rustigs. We gaan naar Potsdam. Ook weer met diezelfde welcomecard. Ongeveer 30 minuten met metro en S-bahn. Eerst naar het park Sans Souci en dan de stad zelf.
Als je in België bent eet je chocolade en als je in Duitsland bent eet je taart. (Dat vinden wij tenminste). Dat hadden we nog niet gedaan tot nog toe... LEKKER !!
Holländische viertel.
Nauer Tor.
Alexandrowka.
Glieneker Brücke.
Om aan te geven waar voorheen de grens liep hebben ze de brug in twee kleuren groen geverfd. Als je goed kijkt zie je dat de voorkant lichter is dan de achterkant.
Nicolaikirche.
En ijs eet je gewoon altijd als je op vakantie bent. Maakt niet uit welk land je zit. En thuis ook als het even kan... ;-)
14-5

Jammer genoeg alweer onze laatste dag in Berlijn. We hebben ons opperbest vermaakt en hadden nog wel langer willen blijven. Ik ga zeker nog eens terug. Normaal gesproken ben ik niet zo'n stadsmens maar Berlijn is echt een leuke stad om te vertoeven! Vandaag naar de Potsdammer Platz. Alle gebouwen hier zijn zo'n beetje nieuw en modern, een walhala als je van architectuur houd. Ik vind het er mooi!
Hier dat dak weer van het Sony center. Wel iets saaier dan 's avonds met die mooie kleurovergangen maar een must om te zien als je in Berlijn bent.
We gaan weer een stukje met de metro naar de Oranienburgerstrasse voor de Neue Synagoge.
Slenteren door een park waar het een drukke, gezellige boel is.
En we komen weer uit langs de Spree. Heel Berlijn vertoefd buiten vandaag.
Dan moeten we toch echt gaan eten, bij het hotel onze tassen ophalen en naar het centrale busstation om onze bus te halen die om 19.30 vertrekt.

Berlijn, auf wiedersehen!!

Oost-Berlijn, Unter den Linden
Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels
Waar Lenin en Marx nog steeds op een voetstuk staan
En iedereen werkt, hamers en sikkels
Terwijl in paradepas de wacht wordt gewisseld
40 Jaar socialisme, er is in die tijd veel bereikt

Maar wat is nou die heilstaat
Als er muren omheenstaan
Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan
Ach, wat is nou die heilstaat
Zeg mij wat is 'ie waard
Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard

En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het IJzeren Gordijn
Omdat ze soms in het Westen, soms ook in het Oosten willen zijn
Omdat ze soms in het Westen, soms ook in het Oosten willen zijn

West-Berlijn, de Kurfürstendamm
Er wandelen mensen langs porno en peepshow
Waar Mercedes en Cola nog steeds op een voetstuk staan
En de neonreclames die glitterend lokken
Kom dansen, kom eten, kom zuipen, kom gokken
Dat is nou 40 jaar vrijheid
Er is in die tijd veel bereikt

Maar wat is nou die vrijheid zonder huis, zonder baan
Zoveel Turken in Kreuzberg, die amper kunnen bestaan
Goed! Je mag demonstreren maar met je rug tegen de muur
En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur

En de vogels vliegen van West- naar Oost-Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het IJzeren Gordijn
Omdat ze soms in het Oosten, soms ook in het Westen willen zijn
Omdat er brood ligt soms, bij de Gedächtniskirche, soms op het Alexanderplein